Vše o mléce

Mýty o tavených sýrech a jak proti nim argumentovat

Vše o mléce

  Tavené sýry zpestřují lidem jídelníček už rovných sto let. První tavený sýr byl vyroben švýcarskou firmou Gerber a Stettler v roce 1911, následoval první patent americké výroby z roku 1916, ve Francii začali tavené sýry vyrábět v roce 1919 a v Německu o čtyři roky později, tedy v roce 1923. Ve stejném roce... Číst více ››

Test

Mýty o jogurtu a jak proti nim správně argumentovat

Vše o mléce

Ještě do nedávna by se řeklo, že o pozitivním významu jogurtů a dalších zakysaných výrobků ve zdravé výživě nebude snad vůbec nikdo pochybovat. Publikováno o tom bylo na tisíce odborných i osvětových článků, odvysílána celá řada diskuzí s nutričními specialisty, lékaři i výrobci těchto výrobků většinou ozřejmujících benefity jogurtů, popř.... Číst více ››

Mléko: Pít či nepít?

Mléko: Pít či nepít?

Vše o mléce

Češi patří ve srovnání s obyvateli ostatních zemí se svou průměrnou spotřebou konzumního mléka něco málo přes 56 litrů mléka na hlavu a rok (2008) spíše mezi jeho průměrné konzumenty. Nejvíce nás při tom předbíhají obyvatelé Finska, kteří ročně vypijí více než 180 litrů, ale i v dalších evropských zemích... Číst více ››

Mléčné výrobky jsou zdravé

Vše o mléce

Jiný úhel pohledu na nasycené tuky v mléčných produktech Koncem roku byla zahájena nová kampaň „Nasycené škodí“ (www.nasyceneskodi.cz), která má za cíl upozornit na nadměrnou konzumaci nasycených mastných kyselin v naší stravě a změnit přístup lidí k sestavování jejich jídelníčku. Určitě se jedná o záslužnou aktivitu především proto, že zdravý životní... Číst více ››