Šestnáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 19 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 61 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 9 kategoriích:
1. Zakysané mléčné nápoje
2. Jogurtová smoothies
3. Jogurty s tučností do 3,5 %
4. Jogurty s tučností nad 3,5 % a zakysané smetany
5. Skyry
6. Přírodní sýry
7. Tavené sýry
8. Mléčné dezerty, smetanové a tvarohové krémy
9. Speciality

V rámci soutěže byly vyhlášeny rovněž „Novinky roku 2018“ v mléčné a v sýrové řadě.
Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo 3. května na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.

U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.

Hitem letošní soutěže se tentokrát staly jednoznačně zakysané mléčné výrobky, které byly zařazeny do celkem pěti soutěžních kategorií. Úplnou novinkou letošní soutěže byly tzv. jogurtová smoothies, tedy zakysané mléčné nápoje s významným podílem ovocné složky. Pokračujícím trendem výrobců jsou také tzv. reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, tedy např. snížení obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou, jako jsou např. otruby a klíčky v případě fermentovaných výrobků.

Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2018“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny 30. května na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v překrásném prostředí Galerie středočeského kraje v Kutné Hoře.

Odborníci i veřejnost si takto připomněli světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který připadá na 1.června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Jiří Milek a hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová..

Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, dvěma výrobkům bylo uděleno ocenění „Novinka roku 2018“ a zástupci novinářů předali ještě „Ceny médií“.

V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2019“.

Tiskova zprava – Mlekarenský výrobek roku 2018