|
||||||||
|
||||||||
Detail příspěvku.. |
Mlékárenský výrobek roku 2019 Příspěvky | 29. 5. 2019 | Ing. Jiří Kopáček, CSc. ![]() |
Tisková zpráva |
Ministerstvo zemědělství |
Sedmnáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo rekordních 23 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 64 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 11 kategoriích:
V rámci soutěže byly vyhlášeny rovněž „Novinky roku 2019“ v mléčné a v sýrové řadě. U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí. Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl opět ve třech kategoriích zakysaných mléčných výrobků, ale také v sýrech, které byly rozděleny dokonce do pěti kategorií. Úplnou novinkou letošní soutěže byly sýry na grilování, což je aktuální právě nyní se zahájením grilovací sezóny. Pokračujícím trendem výrobců zůstávají také tzv. reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, tedy např. snížení obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou. Významněji byly letos zastoupeny například bezlaktózové mléčné výrobky určené spotřebitelům trpícím laktózovou intolerancí. Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2019“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny 29. května na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v zajímavém prostředí Národního zemědělského muzea v Praze, které umocnilo význam této potravinářské události. Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který připadá na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V soutěži o nejlepší novinku roku soutěžilo celkem 48 výrobků. Novinkou roku v mléčné řadě se stal DIP – řecký jogurt Limetka & Chilli z Polabských mlékáren a.s. a v sýrové řadě si prvenství odnesl přírodní sýr HEROLD 12 měsíců ze společnosti Moravia Lacto a.s. Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal čerstvý sýr LUČINA Mini ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s., kterému porotci přidělili 96,4 bodů z celkových 100 možných. V doprovodné soutěži novinářů získal prvenství a Hlavní cenu médií převzal Staročeský Jaroměřický tučný tvaroh od výrobce Jaroměřická mlékárna a.s. 29. května 2019 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|