Domů | O svazu | Příspěvky | Dokumenty | Kontakty
cz | eng
     
 
 
  Projekty | Statistiky | Vše o mléce | Členská zóna  
 
  Detail příspěvku..
 


 

Mlékárenský výrobek roku 2018
Příspěvky | 29. 5. 2019 | Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Tisková zpráva
 

Ministerstvo zemědělství
Českomoravský svaz mlékárenský
Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha

 

Šestnáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 19 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 61 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 9 kategoriích:

  1. Zakysané mléčné nápoje
  2. Jogurtová smoothies
  3. Jogurty s tučností do 3,5 %
  4. Jogurty s tučností nad 3,5 % a zakysané smetany
  5. Skyry
  6. Přírodní sýry
  7. Tavené sýry
  8. Mléčné dezerty, smetanové a tvarohové krémy
  9. Speciality

V rámci soutěže byly vyhlášeny rovněž „Novinky roku 2018“ v mléčné a v sýrové řadě.
Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo 3. května na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.

U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.

Hitem letošní soutěže se tentokrát staly jednoznačně zakysané mléčné výrobky, které byly zařazeny do celkem pěti soutěžních kategorií. Úplnou novinkou letošní soutěže byly tzv. jogurtová smoothies, tedy zakysané mléčné nápoje s významným podílem ovocné složky. Pokračujícím trendem výrobců jsou také tzv. reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, tedy např. snížení obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou, jako jsou např. otruby a klíčky v případě fermentovaných výrobků.

Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2018“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny 30. května na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v překrásném prostředí Galerie středočeského kraje v Kutné Hoře.

Odborníci i veřejnost si takto připomněli světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který připadá na 1.června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Jiří Milek a hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová..

Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, dvěma výrobkům bylo uděleno ocenění „Novinka roku 2018“ a zástupci novinářů předali ještě „Ceny médií“.

V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2019“.
 
 
VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH

Kategorie Vítězný výrobek Výrobce
Zakysané mléčné nápoje   Acidofilní mléko vanilkové s cereáliemi a lněnými semínky Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o.
Jogurtová smoothies Balance – jogurtové smoothie jablko, hruška, banán, špenát Hollandia Karlovy Vary s.r.o.
Jogurty s tučností do 3,5 % KUNÍN – jogurt s kousky hrušek Mlékárna Kunín a.s.
Jogurty s tučností nad 3,5 % a zakysané smetany Bohunka – zakysaná smetana s čokoládou a višněmi Bohušovická mlékárna a.s.
Zakysaný výrobek Skyr Skyr – zakysaný mléčný výrobek s čokoládou a višněmi Bohušovická mlékárna a.s.
Přírodní sýry Herold Moravia Lacto  a.s.
Tavené sýry   Máslový sýr Moravia Lacto  a.s.
Mléčné dezerty, tvarohové a smetanové krémy Smetanový krém Krajanka ZOO ALIMPEX FOOD a.s.
Speciality Choceňské tradiční pomazánkové s křenem Choceňská mlékárna s.r.o.

 

 

 

V soutěži o nejlepší novinku roku soutěžilo celkem 33 výrobků. Novinkou roku v mléčné řadě se stalo Acidofilní mléko vanilkové s cereáliemi a lněnými semínky z Mlékárny Valašské Meziříčí spol. s r.o. a v sýrové řadě si prvenství odnesl přírodní sýr MADANBO z jihočeské společnosti Madeta a.s.

Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal tvrdý sýr Herold, kterému porotci přidělili 95,1 bodů z celkových 100 možných.
V doprovodné soutěži novinářů získal prvenství a hlavní cenu médií převzal také sýr, a to přírodní s označením Tre Corti od výrobce Brazzale Moravia a.s.

30. května 2018
ing. Jiří Kopáček, CSc. - předseda

Českomoravský svaz mlékárenský; info@cmsm.cz; GSM:  602 271 315
 


 

 

 

 

 

     
Web ČMSM Užitečné odkazy   Kontakt

základní informace
Domů
Aktuality
Dokumenty
Kontakty

činnost
O svazu
Naše projekty
Statistiky
Vše o mléce
Členská zóna

CZ
Ministerstvo zemědělství
Státní zemědělský intervenční fond
Státní veterinární správa České republiky
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Český statistický úřad
Potravinářská komora České republiky
Agrární komora České republiky

svět
Mlékařská tržní observatoř EU
Slovenský mliekarenský zväz
Evropská mlékařská asociace (EDA), ASSIFONTE, EWPA
Mezinárodní mlékařská federace (IDF)

  Českomoravský svaz mlékárenský
V Olšinách 2300/75
100 00 Praha-Strašnice

tel.: +420 274 821 759
fax: +420 274 821 759

e-mail: info@cmsm.cz

gps 49.8251725N, 18.2437639E
  Copyright ©2018 ČMSM, z.o., Všechna práva vyhrazena | design, project and power Ivo Konopáč