|
||||||||
|
||||||||
Detail příspěvku.. |
Mlékárenský výrobek roku 2018 Příspěvky | 29. 5. 2019 | Ing. Jiří Kopáček, CSc. ![]() |
Tisková zpráva |
Ministerstvo zemědělství |
Šestnáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 19 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 61 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 9 kategoriích:
V rámci soutěže byly vyhlášeny rovněž „Novinky roku 2018“ v mléčné a v sýrové řadě. U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí. Hitem letošní soutěže se tentokrát staly jednoznačně zakysané mléčné výrobky, které byly zařazeny do celkem pěti soutěžních kategorií. Úplnou novinkou letošní soutěže byly tzv. jogurtová smoothies, tedy zakysané mléčné nápoje s významným podílem ovocné složky. Pokračujícím trendem výrobců jsou také tzv. reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, tedy např. snížení obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou, jako jsou např. otruby a klíčky v případě fermentovaných výrobků. Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2018“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny 30. května na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v překrásném prostředí Galerie středočeského kraje v Kutné Hoře. Odborníci i veřejnost si takto připomněli světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který připadá na 1.června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Jiří Milek a hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.. Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, dvěma výrobkům bylo uděleno ocenění „Novinka roku 2018“ a zástupci novinářů předali ještě „Ceny médií“. V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2019“. |
||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||
VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH![]()
|
||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||
V soutěži o nejlepší novinku roku soutěžilo celkem 33 výrobků. Novinkou roku v mléčné řadě se stalo Acidofilní mléko vanilkové s cereáliemi a lněnými semínky z Mlékárny Valašské Meziříčí spol. s r.o. a v sýrové řadě si prvenství odnesl přírodní sýr MADANBO z jihočeské společnosti Madeta a.s. Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal tvrdý sýr Herold, kterému porotci přidělili 95,1 bodů z celkových 100 možných. 30. května 2018 |
||||||||||||||||||||||||||||||
|