Desátého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 20 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 70 výrobků. Výrobky byly hodnoceny v osmi kategoriích: tekuté mléčné a syrovátkové výrobky, kysané mléčné výrobky, jogurty, másla a mléčné pomazánky, tvarohy a čerstvé sýry, sýry přírodní, sýry tavené a smetanové krémy a tvarohové dezerty. Nově byly vyhlášeny také „Novinky roku 2012“ v mléčné a v sýrové řadě.

Hodnocení za účasti 15 nezávislých porotců proběhlo 24.dubna na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale posuzována byla také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a také správnost značení výrobku podle platné potravinové legislativy.

U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.

Ze všech přihlášených soutěžních výrobků bylo zřejmé, že české mlékárenství umí produkovat vysoce kvalitní a hodnotové výrobky, a to v duchu současných světových výživových trendů. Nejvíce byly zastoupeny fermentované mléčné výrobky, často s funkčním benefitem, a dále pak přírodní sýry a tvarohy s vysokou přidanou hodnotou pro spotřebitele. Zejména pro děti zůstávají stále oblíbené smetanové krémy a tvarohové dezerty a pro mládež a pro sportovce pak také osvěžující syrovátkové nápoje.

Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2012“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby, vyhlášeny 23. května na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v kongresovém Studijním a informačním centru České zemědělské univerzity v Praze – Suchdole. Účastníci si také společně připomněli letošní „Světový den mléka“, který se na podnět Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957, tedy letos již po pětapadesáté. Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy za první tři místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také letošní absolutní vítěz soutěže, dvěma výrobkům bylo uděleno ocenění „Novinka roku 2012“ a zástupci novinářů předali ještě své „Ceny médií“.

V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2013“.

Mlékárenské výrobky roku 2012 v jednotlivých kategoriích:

Kategorie Výrobek Výrobce
Tekuté mléčné a syrovátkové výrobky Syrovátkový nápoj FITNESS – citrusy MADETA a.s.
Fermentované mléčné výrobky (mimo jogurtů) Acidofilní mléko jahoda-malina Mlékárna Valašské Meziříčí s.r.o.
Jogurty Activia Zdravé ráno
čokoládové müsli s lískovými ořechy
DANONE a.s
Másla a mléčné pomazánky Pomazánkové máslo Choceňská mlékárna s.r.o.
Tvarohy a čerstvé sýry Mandava smetanová Polabské mlékárny a.s.
Přírodní sýry (mimo čerstvých) Tylžský sýr MADETA a.s.
Tavené sýry Pribina s ementálem TPK spol. s r.o.
Smetanové krémy
a tvarohové dezerty
Pribináček Mixík
kakao-vanilka
TPK spol. s r.o. – provoz Přibyslav

Absolutním vítězem se stal výrobek „Tylžský sýr“ ze společnosti MADETA a.s,který v celkovém hodnocení obdržel 95,7 z možných 100 bodů.

 

 

 

 

 

Novinkami roku 2012 byly zvoleny:

Mléčná řada:  Acitiva Zdravé ráno – čokoládové müsli s lískovými ořechy – výrobce DANONE a.s.

Sýrová řada: Klášterní sýr – výrobce MADETA a.s.

 

 

 

 

 

Novináři udělili „Ceny médií“ těmto 3 výrobkům:

  1. místo: Pastevecký čerstvý sýr – výrobce Polabské mlékárny a.s.
  2. místo: Syrovátkový nápoj FITNESS – brusinka – výrobce MADETA a.s.
  3. místo: Olmíci tvarohoví vanilka – výrobce OLMA a.s.